2. plass i Klima-NM!

KVT kapret andreplassen i Klima-NM, etter å ha kjempet i toppen mot Strinda videregående skole gjennom store deler av konkurransen. Det nytter å tenke klimavennlig.

Klimakonkurransen er arrangert av Ducky, som er en ideell bedrift. På nettsidene dere står følgende om bedriften: "Alt overskudd går tilbake til å forbedre våre eksisterende produkter og tjenester, eller går inn i nye tiltak som fronter bærekraft."

På Duckys nettsider kan det se ut som om Mosjøen videregående skole har vunnet konkurransen, men de kan ikke vinne fordi de har mindre enn 50 prosent deltakelse. Det er derfor de har grå søyle på bildet til høyre. Strinda videregående vant da konkurransen foran KVT. Sterk Trondheims-dominans med andre ord.

Klimakonkurransen går ut på at elever og lærere registrerer de miljøvennlige valgene de gjør i hverdagen. Eksempler på det som får gir utteling er å gå eller bruke kollektivtransport til skole og aktiviteter, spise vegetarmat, gi penger til veldedige formål, vaske klær i full vaskemaskin, dusje på mindre enn fem minutter og å kjøpe tjenester i stedet for ting.

Klima_elever
Denne gjengen fikk spørsmål om noe de hadde gjort for klimaet under konkurransen. Natalie hadde tatt buss til skolen, Ulrik hadde dusjet med klut, Helle hadde kastet mindre mat og Joakim hadde gått til skolen hver dag.

Lærerne ved KVT har også deltatt i konkurransen, og det er tydelig at temaet engasjerer. Det har vært lett å legge merke til at klima i stor grad har vært diskusjonstema på lunsjen i alle fall.

For eleven sin del har konkurransen vært med å understreke at det ikke alltid skal så mye til for å være klimavennlig. Det går for eksempel an å bruke klær mer enn en dag før de kastes til vask. Når man ser listen av små og store tiltak man kan gjøre, så kan det være en spore til innsats fremover også. Det er nok det som er noe av hensikten med en slik konkurranse også.
Resultat_klima_NMResultat_klima_NM
KVT kom på topplista i Klima-NM. Skoler med grå søyle har for lav deltakelse til å kunne vinne konkurransen.
Skolens interne premier ble utdelt i lunsjen i dag, og der ble klasse 1B trukket ut som vinner blant de fem klassene som hadde oppnådd best resultat. De vant kr. 6000,- til en klimavennlig og sosial opplevelse for klassen. Personalets beste gruppe ble også premiert.

På vegne av Grøn komitè ved KVT gratulerer Anna Lina Mørreaunet Holm elever og personalet med den sterke 2. plassen i NM.

- Dersom alle i Norge hadde levd som vi gjorde i konkurranseperioden, ville det tilsvare en reduksjon på 24% av Norges totale klimagassutslipp! Det viser at vi som forbrukere har makt, kan påvirke og utgjøre en viktig forskjell med våre daglige handlinger og gjøremål, sier Anna Lina.

Spiller en rolle hva vi gjør eller ikke gjør
Anna Lina mener at dette til slutt handler om at vi i løpet av det neste tiåret, sammen, må gjøre det som trengs for å nå FNs klimamål, og på vei dit er alle på samme lag! I møte med klimaendringene, spiller det ingen rolle hvem man er, eller hvor mye man har og eier osv. Klimaendringene bryr seg ikke, og det er menneskene som har skapt dem og bare menneskene som kan gjøre noe med dem.

- Vi håper konkurransen har gjort oss alle mer bevisste på våre vaner, og fungert som et bevis på at det spiller en rolle for klimaet hva du og jeg faktisk gjør eller ikke gjør, avslutter hun.