Klar for klimakonkurranse

I dag tikket en e-post inn i innboksen min på jobb. Den bekrefter at jeg sammen med mine kolleger på KVT skal delta i NM i Klima og at det nå er på tide å registrere seg. Jeg må gyve løs på oppgaven uten verken grunntrening, kondisjonstrening eller høydeopphold.

Det var tidlig i høst vi fikk informasjon om at både elever og lærere ved KVT skal konkurrere om å bli best på reduksjon av klimautslipp. Det er den nyetablerte Grønne komiteen ved KVT som i samarbeid med elevrådet driver dette prosjektet.

- Elevrådet har vært pådrivere og deltatt på workshop, informert i klassene og kommet med forslag til premiering. I tillegg deltar de på kickoff for arrangementet, forteller Anna Lina Mørreaunet Holm, som er leder i Grønn komite ved KVT.

Konkurransen varer i 15 dager, men det er også en langsiktig hensikt med dette arrangementet, fortsetter hun.

Ungdommene er engasjerte i klimaspørsmålet
- Ungdom har vist sitt engasjement for klima gjennom skolestreiker det siste året. Min opplevelse er at ungdommene på KVT er engasjerte og bevisste i utgangspunktet, og så håper vi at et slikt initiativ skal styrke dette engasjementet, sier Anna Lina.

- Jeg tror at ungdommenes klimaengasjement påvirker foreldre, næringsliv og ikke minst unnlatende politikere til å ta seg sammen, sier en klimaengasjert lærer.

Tydelige klimaendringer
Klimaendringene er tydelige både i Norge og verden forøvrig. Skogbrannene i Australia er bare ett av mange eksempler. Det skal kuttes massivt i klimautslippene for å unngå de farligste klimaendringene, og hvis alle i Norge gjorde som de 20 beste klassene i Klima-NM, så ville vi redusert klimagassutslippene være med hele 40 prosent. Det handler om at hvis man får alle med seg på å gjøre små grep i hverdagen, så gir det store effekter til sammen.
logo-klima-nm2logo-klima-nm2
Nye læreplaner
- I de nye lærplanene som kommer er bærekraftig utvikling et av tre tverrfaglige temaer som skal gå gjennom hele skoleløpet. NM er en god måte å jobbe med dette på, mener den grønne komiteen ved KVT.

Flere tiltak etter hvert
- Vi i Grønn komite har brukt mest tid på NM frem til nå, men har også egne ideer og forslag fra kolleger på hva vi kan jobbe med videre. Det handler for eksempel om miljøvennlig transport til og fra jobb og om kildesortering på skolen. Når NM er gjennomført, må vi jobbe mer med disse områdene. Men nå gleder vi oss først og fremst til å komme i gang med NM og se hvilke resultater det gir, avslutter en klimaengasjert lærer.