KVT-elever ble EU-politikere

Av Odd Anders With •

For første gang har KVT-elever fått forsøke seg som EU-politikere i EU-parlamentet i Brussel. Det var elevene i avgangsklassen som har «Samfunn og ledelse» (SOL), som fikk testet seg i politisk saksgang og etiske dilemma siste uka i september.

I vår fikk den samme gruppen prøvd seg i rollespill i Stortinget. De vokste med oppgaven, og kom i høst inn på en ettertraktet kvote som «EU-parlamentarikere»; et rollespill etter mønster fra Stortingets «Minitinget».

Elevenes studietur omfattet også foredrag og samtaler i Norway House/Ambassaden og ved Trøndelags Europakontor i Brussel. Ingen byer i verden er så sterkt representert med så mange ambassader og nasjonale delegasjoner som Brussel. Elevene oppsøker makta og for å kunne reflektere bedre rundt både maktfordeling, demokrati og etiske dilemma.

Flere elever kunne, etter besøket, tenke seg både utdanning og jobb i utlandet.

De to utfordringene elevene skulle løse i EU-parlamentet, etter at de fikk roller i fire ulike partigrupper, var et «Solidarisk vanndirektiv» samt et forslag om en mikrobrikke operert inn i armen, for å trygge sikkerheten.. Det ble flere runder i partigruppene, i parlamentet, forhandlinger, pressekonferanser og konfrontasjoner mellom EU-parlamentet og Kommisjonen (EU`s regjering), før kompromissene fikk flertall.

Helt unison tilslutning fikk imidlertid den interessante historiske utflukten og opplevelsen for øvrig da elevene fikk komme til stedet for slaget ved Waterloo, hvor de fikk nærkontakt med kriger, råskap og krigsherrer som Napoleon.

Refleksjoner rundt menneskeverd og råskap ble ikke mindre da elevene etter Brussel-besøket fløy til Krakow og kjente konsentrasjonsleire i regi av «Aktive Fredsreiser». Så er også målet med «Samfunn og ledelse» at elever med gode verdier skal ta lederskap for å gjøre en forskjell.
brussel_1brussel_1
Elevene fra Samfunn og ledelse fikk testet seg i politisk saksgang og etiske dilemma under turen til EU-hovedstaden Brüssel.
brussel_2
Sosialt fellesskap under måltidene er også viktig når man er på tur.