Spennende klimatoppmøte

KVT-elevene levde seg virkelig inn i sine roller under klimatoppmøtet i går og i dag. Forhandlingene resulterte også i flere vedtak knyttet til global oppvarming og plast som miljøproblem.

I går møttes elevene fra klasse 1C og 1D og fikk en introduksjon til temaet og "spillet" som klimatoppmøtet er. De fleste elevene gikk inn i delegasjoner for ulike land. Landene som hadde delegasjoner var Kina, USA, Mosambik, Maldivene, Brasil, Norge, Russland og Saudi-Arabia. Andre elever fikk representere oljeindustrien, Bellona, Arktiske interesser og Zero. Til slutt hadde vi to grupper som representerte hvert sitt "media".

Gårsdagen ble benyttet til å sette seg inn i sakspapirer for sin egen delegasjon, og etter hvert begynte man med lobbyarbeid for å få med andre delegasjoner på egne forslag til løsning på de to sakene som skulle opp til behandling i dag. Journalistene etablerte en lukket Facebookgruppe der alle klimatoppmøtedelegatene hadde tilgang. De la ut nyhetssaker, kommentarer og leserinnlegg.

Den første saken som var oppe i forhandlingene var knyttet til hvordan man skal nå klimamålene fra Paris-avtalen fra 2016 og hvem som skal betale for de tiltakene som må gjøres. Felles innsats i satsning på solcelleteknologi, i-land må kompensere for tap Saudi-Arabia får når de faser ut oljevirksomheten og innføring av karbonavgift var noen av vedtakene her.

Etter forhandlingspausen var plast i havet tema. Her var det mye snakk om å gå over til bioplast. På dette saksfeltet var nok enigheten større, og det var flere tiltak som ble vedtatt. Vedtak om forskning på enzymer (som bryter ned plast), støtte til søppelhåndtering i u-land og forbud mot fossil plast i 2035 var noen av vedtakene her. Alle forslag til vedtak gikk gjennom på dette temaet.
IMG_6156 (Medium)IMG_6156 (Medium)
Alle klimatoppdelegatene på et brett. Takk for innsatsen alle sammen!
Det var kjekt å se at elevene gikk inn i rollene og gjorde en skikkelig innsats disse dagene. Mange av de sitter nok igjen med ny kunnskap, både innenfor saksfeltene, men ikke minst med en økt forståelse av hvordan internasjonale prosesser foregår og hvor vanskelig det er å komme til enighet når interessene i stor grad er forskjellige.