Gå til innholdet
kvalitet, verdier
trivsel
Nyheter

Toppledere for en dag

Av Knut Ståle Nygård •

KVT-elevene Tuva Tolnes og Even-Andre Øien Bensvik har ambisjoner om å bli ledere i fremtiden. I høst har de fått en unik mulighet til å se hvordan det er å være toppleder.

I hver sin periode i høst har Even-Andre og Tuva jobbskygget hver sin toppleder. Even-Andre fikk en dag sammen med Anders Lian, administrerende direktør for Sintef TTO AS, mens Tuva fikk en dag som regionleder i IT-selskapet Atea.

#girlstakeover
Tuva forteller at det var etter at hun hadde sommerjobb hos Atea at hun tok sjansen på å søke som toppleder for en dag. Plan Norge ønsket med sin #girlstakover-kampanje å gi ekstra fokus på jenter i ledelsen, og hadde utfordret Atea til å bli med.

- Jeg gikk en god stund og grublet på om jeg skulle søke, sier Tuva. Tanker som gikk på at jeg ikke kunne nok IT, at det ville blir fravær på skolen og at jeg kanskje ikke var en god leder, var noe av det som surret i hodet mitt. Men jeg bestemte meg for å søke, for jeg synes det er viktig å arbeide for at flere kvinner går inn i lederyrker.

- Glede, lettelse, spenning og frykt var følelsene i kroppen når jeg fikk vite at jeg fikk jobben, medgir Tuva. Men jobbovertakelsen gav mersmak.
Tuva_jobbskygging
Tuva sammen med Ateas regiondirektør, Tonje Foss, ved avslutningen av jobbovertakelsen. Foto: Atea.
Ikke bare observasjon
Tonje Foss er Ateas regiondirektør i Trondheim, og var den Tuva skulle overta stillingen til denne dagen. Her var det ikke snakk om å bare observere, men Tuva fikk blant annet være med på møte med sikkerhetsavdelingen, budsjettmøte, instagram takeover og befaring på Ateas nybygg i Ranheimsveien.

- Det mest spennende for meg var at jeg skulle snakke på allmøtet for cirka 200 personer fra alle Ateas kontorer i regionen. Jeg var redd for å feile, men de ansatte og ledelsen gjorde meg trygg, slik at det ble en god opplevelse, sier Tuva.

- Jeg har alltid ønsket å utgjøre en forskjell, og det tenker jeg at jeg kan gjøre som leder. I faget Entreprenørskap og bedriftsutvikling får jeg være med å lede en bedrift, noe som gir meg inspirasjon og motivasjon til lederskap også i fremtiden.

- Gjennom fagtilbudet Samfunn og ledelse øker også mitt samfunnsengasjement, samtidig som det former mine tanker om hvordan jeg kan være en god leder, avslutter Tuva.
IMG_1303 (Large)IMG_1303 (Large)
Even-Andre Øien Bensvik sammen med Anders Lian, administrerende direktør i Sintef TTO AS. Foto: Sintef TTO.
Kommersialisering av forskningsresultater
Even-Andre jobbskygget Anders Lian, som er administrerende direktør for Sintef TTO AS. Denne bedriften jobber med kommersialisering av forskningsresultater gjennom oppstart og utvikling av nye bedrifter, patentering og lisensiering av teknologi.

- Bakgrunnen for at jeg fikk anledning å dra på jobbskygging en dag, var mine prestasjoner i ungdomsbedriften jeg ledet forrige skoleår, sier Even-Andre. Ungdomsbedriften konkurrerte seg frem til deltakelse i NM for ungdomsbedrifter sist sommer.

Happy Bike UB
Even-Andre har faget Entreprenørskap og bedriftsutvikling i fjor, og ledet bedriften Happy Bike UB. De utviklet og solgte produkter som skulle gjøre vintersykling mer aktuelt for flere syklister. De gjorde det så bra på fylkesmessen for ungdomsbedrifter at de fikk billett til å delta på NM for ungdomsbedrifter på Lillestrøm.

Chief of Investment
Even-Andre forteller at han gjennom dagen hos Sintef TTO fikk hilse på de andre lederne, fikk en innføring i hva en toppleder gjør og han fikk lære litt om hvordan Anders Lian jobbet for å nå de målene de hadde satt seg.

- Det jeg husker best fra dagen er investeringsmøtet jeg fikk være med på, sier Even-Andre. En utvikler presenterte i dette møtet sin ide for Chief of Investment i håp om at Sintef TTO kunne gå inn med midler i prosjektet.

Drømmer om toppjobb
- Jeg har lenge hatt en drøm om å bli toppleder, og opplevelsene gjennom jobbskyggingen har gitt meg enda mer lyst til å ta topplederansvar, forteller Even-Andre. Jeg fikk se hva som kreves av en leder, men også hvor artig det kan være, avslutter den ambisiøse tenåringen.
Oppdatert